Monday, February 2, 2009

PRIČE (4)

Bismillahi Rrahmani Rrahim,



ALARMNO ZVONCE

U vrijeme ratnih sukoba na području Srednje Bosne desio se jedan veoma interesantan dogadjaj. Radi se o slijedećem: Jedan vjernik je imao svoju trgovinsku radnju u dijelu grada koji je bio pod kontrolom nelegalnih paravojnih formacija. Zbog toga nije mogao da dodje do te svoje radnje, niti je mogao da zaštiti svoju imovinu koju je imao u toj radnji. U toj prilično mučnoj i teškoj situaciji obratio se Uzvišenom Allahu,dž.š. s molbom da mu On pomogne, i da ga uzme pod svoju zaštitu. Molio Ga je jer je naš Milosrdni Gospodar najsigurniji Zaštitinik i najbolji Pomagač. I Uzvišeni Allah,dž.š. uslišava tu njegovu molitvu. Uslišava je i uzima pod svoju zaštitu tog vjernika i njegovu imovinu. Način na koji je naš Veličanstveni Gospodar zaštitio imovinu tog vjernika je veoma poučan, i može da posluži kao primjer za sve nas koji se nadamo Božijoj milosti, i koji težimo da steknemo Njegovo zadovoljstvo. Ukratko ću opisati taj dogadjaj:

U toku takozvanog drugog sukoba u tom gradiću u Srednjoj Bosni cijelo gradsko područje je bilo pod kontrolom paravojnih formacija. Zbog toga se stanovništvo sklonilo u skloništa i podrume. Po gradu se nisu mogli kretati civili, već samo vojna lica. U jednom trenutku nekoliko naoružanih vojnika je u ulici, u kojoj se nalazila radnja vjernika o kojem ovdje govorim, počela da pljačka i demolira trgovinske radnje. Isli su od radnje do radnje pa su ih nasilno otvarali i uzimali robu, a neke od tih radnji su demolirali. Iza sebe su ostasvljali samo pustoš i štetu. Uskoro su došli i do radnje ovog vjernika. Prvo su pokusali da rukama skinu zaštitna metalna vrata. I baš u tom trenutku dešava se nešto što je iznenadilo i zbunilo te bahate pljačkaše. Naime, u momentu kada je jedan od vojnika svojom rukom dodirnuo vrata od radnje zazvonilo je alarmno zvonce. Zvuk tog zvonceta je uplašio pljačkaše pa su se odmah razbježali na sve strane. Nije im bilo jasno šta se dešava i nastojali su da što prije pobjegnu sa tog mjesta. I kada su se odmakeli od te radnje zvonce je prestalo da zvoni. Nakon toga pljačkasi su se malo pribrali, pa opet odlučise da još jednom pokušaju opljackati tu radnju. Ponovo dođoše do navedene radnje. Jedan od vojnika opet dodirnu rukom vrata radnje. I u tom trenutku, čim je njegova ruka dodirnula ta vrata, opet zazvoni alarmno zvonce. Vojnici se ponovo uplašiše pa prestravljeni pobjegoše što dalje od te radnje. Kroz nekoliko trenutaka prestade da zvoni alarmno zvonce. Vojnici se opet smiriše i pribraše, pa opet odlučiše da još jednom pokušaju opljačkati tu radnju. Ponovo dođoše do radnje i čim dodirnuše njena vrata opet zazvoni alarmno zvonce. Vojnici se ponovo uplašiše i razbježaše se na sve strane. Nakon toga nisu vise pokušavali da opljačkaju tu radnju.

A ono sto je u svemu tome najinteresantnije je to da u toj radnji nije bilo ugrađeno alarmno zvonce, niti bilo kakav drugi alarmni uređaj. Dakle, na vrata te radnje nije bio prikopčan nikakav alarmni mehanizam, pa je neobjašnjivo kako je moglo da zvoni alarmno zvonce kojeg uopšte nema. Ta radnja nije imala nikakvog zastitnog mehanizma. Skoro da je bila idealna meta za obijesne pljačkaše. Međutim, uprkos tome, ta radnja je ostala zaštičena i nedirnuta. Vojnici nisu uspjeli da je opljačkaju. Nisu u tome uspjeli jer je tu radnju čuvao i štitio najsigurniji i najbolji zaštitnik, a to je naš Milosrdni Gospodar Allah,dž.š. Uzvišeni Bog je spriječio te vojnike da provale u navedenu radnju. Spriječio ih je na taj način što je odredio da zvoni alarmno zvonce kojeg nema. Odredio je da to zvonce kojeg nema zvoni više puta, sve dok vojnici nisu odustali od ideje da provale u tu radnju. Eto, tako Uzvišeni Allah,dž.š. štiti i čuva svoje vjernike i njihovu imovinu.

Postoje svjedoci koji su potajno iz svojih stanova posmatrali ovaj događaj i koji mogu posvjedočiti da se isti zaista desio.

Interesantan je i slijedeci detalj: Neshvatljivo je i neobjasnjivo kako se moglo desiti da se ti vojnici, koji su bili naoružani sa najmodernijom ratnom opremom, uplaše jednog alarmnog zvona, i da se prestrave od njegovog zvuka. Kako je moguće da bježe od te radnje u situaciji kada su je sa svojom vojnom tehnikom mogli demolirati za svega nekoliko trenutaka? Međutim, oni to nisu uradili. Nisu to uradili jer ih je u tome spriječio Zaštitnik te radnje, a to je naš Milosrdni Gospodar, Allah,dž.š.

Ovo nije bio jedini pokušaj provale u tu radnju. Prije navedenog događaja desio se još jedan isti takav slučaj. Naime, jednog dana kada je vlasnik te radnje došao da je otvori zatekao je ispred radnje pribor kojeg koriste provalnici prilikom obijanja radnji. Bilo je sasvim očigledno da je neko pokušao da provali u tu radnju, međutim nešto ga je spriječilo u tome. Taj provalnik nije uspio da uđe u tu radnju već je bio primoran da pobjegne glavom bez obzira. Toliko brzo je bježao da nije uspio čak ni da pokupi svoj provalnički pribor koji je ostao ispred radnje. Sasvim je očigledno da je i ovog puta provalnika uplašilo alarmno zvonce kojeg nema, i da ga je zvuk tog zvonceta toliko uplašio da je morao da pobjegne.

Ovaj slucaj je primjer za pouku svima nama. To je primjer kako Uzvišeni Bog štiti i pomaže Svoje sljedbenike. Štiti ih čak i u situacijama koje su bezizlazne, kao što je to bilo u prethodnom primjeru. Uzvišeni Bog je uvijek uz nas vjernike. On je naš najsigurniji Zaštitnik i najbolji Pomagač. Treba samo da se pouzdamo u Njega i da se stavimo pod Njegovu zaštitu.


No comments: