Monday, February 2, 2009

PRIČE (3)

Bismillahi Rrahmani Rrahim,


MISTERIOZNI TELEFON

Šta mislite je li moguće koristiti telefon u mjestu gdje je PTT i elekroenergetski sistem u potpunom raspadu i gdje nema nikakvih PTT veza? Odgovor je potvrdan. To je moguće. To je moguće i to se desilo za vrijeme ratnih sukoba jednom malom mjestu u Centralnoj Bosni.

U jednom od domaćinstava na području pod kontrolom legalnih vlasti BiH mještani su sasvim slučajno otkrili da nešto nije u redu sa jednim telefonom. Naime, kada podignu slušalicu čuju razgovore nepoznatih ljudi. Pitali su se: Kako je moguće da čuju te razgovore kada je kompletan PTT i elektroenergetski sistem u raspadu zbog ratnih dejstava. Baš tada se desilo da su u to domaćinstvo doselile izbjeglice iz obližnjeg grada. Među njima je bio i jedan školovani mještanin koji se odmah potrudio da utvrdi o čemu se tu radi. Na njegovo veliko iznenađenje otkrio je da se na tom telefonu mogu čuti razgovori iz obliznje vojne komande jedne od sukobljenih strana u ratu u Bosni. I ne samo iz te komande. Na tom telefonu su se mogli direktno čuti razgovori i iz obližnje policijske stanice, vojnih položaja na terenu i iz svih drugih ključnih struktura vlasti. Svakodnevno je slušao vijesti o tome koje komande se izdaju, kome se izdaju, šta se naređuje, kakvo je stanje na terenu, koje ratne akcije se pripremaju, kakvo je stanje kod pojedinih vojnih snaga i mnogo toga još. Ti razgovori su se mogli slušati u toku cijelog dana. Dovoljno je bilo samo dići tu telefonsku slušalicu pa odmah iz prve ruke saznati šta se sve dešava na teritoriji koja nije bila pod kontrolom legalnih organa vlasti.

Uskoro je došlo do primirja u tom dijelu Bosne, pa su tajne tog telefona ubrzo zaboravljene. Ipak, ostala je neriješena dilema kako se u ratno doba, pri potpunom raspadu elektro i PTT veza mogu prisluškivati telefonski razgovori.


No comments: