Thursday, December 5, 2013

KOMENTAR O NAGRADI PREDSJEDNIKA OBAME


Redakciji AVAZA


Poštovani,

U “Dnevnom avazu” od 26.07.2013.g. na prvoj stranici lista, objavili ste zanimljivu vijest  da je Feđa Kadribašić, astrofizičar dobio nagradu od predsjednika Obame, jer je kao srednjoškolac od tri miliona kandidata izabran među 141 najboljeg maturanta. Prije toga je jedan BiH građanin izabran među hiljadu najvećih umove trećeg milenija u svijetu. Tu vijest niste objavili. Također, prije toga taj isti BiH građanin je dobio zlatnu medalju za nauku, a ni tu vijest niste objavili. Niste objavili ni vijest da je taj građanin izabran za ličnost godine u svijetu u 2012.g. Niste objavili ni vijest da je taj isti građanin već pet godina prvi ne prestižnoj TOP BioMedLib listi u konkurenciji više desetina hiljada vrhunskih stručnjaka u svijetu u oblasti medicine i genetike, itd. Te vijesti niste objavili mada ste znali za navedena međunarodna priznanja. 

Kada je prethodno navedenu zlatnu medalju dobio jedan građanin iz Sarajeva tu vijest ste objavili sa dužnom pažnjom baš onako kako to dolikuje tom vrijednom priznanju. Međutim, kada je tu istu medalju dobio prethodno navedeni građanin, niste objavili tu vijest.

Vaš list je najtiražniji dnevni list sa najvećim ugledom u javnosti. Postavlja se pitanje na osnovu kojih kriterija odlučujete da li ćete, ili nećete, objaviti vijesti o međunarodnim priznanjima BiH građana.

Očigledno je da tu nešto ne štima. A šta tu ne štima to znate samo Vi. Zar nije u interesu Vašeg lista, a i države BiH, da publikujete vijesti o vrijednim međunarodnim priznanjjima građana BiH. A Vi to ne radite.

Građanin o kojem ovdje govorim je novotravničanin Lutvo Kurić.

Napominjem da nemam ni kakvih ličnih ambicija, međutim istraživačima u oblasti nauke je veoma važna podrška sredstava informisanja. Bez te podrške tim istraživačima su sva vrata zatvorena.

Molim Vas, ako je ikako moguće, obavijestite me na osnovu kojih kriterija  odlučujete o tome da li ćete, ili nećete, podržati nekog istraživača iz BiH. Je li tu  potrebna veza i poznanstvo i šta treba da urade uspješni istraživači da bi stekli Vašu podršku?

Hvala Vam!

S poštovanjem/štovanjem,


Novi Travnik, 26.07.2013.g.                                           Lutvo Kurić,

No comments: